Toimintasuunnitelma 2025

Syväekologisen perinnetiedon äärellä.

Yhdistyksen visio vuodelle 2025 vahvistetaan yhdistyksen vuosikokouksessa 19.2.2025 klo 18.00. Tule mukaan vaikuttamaan!

Lue koko toimintasuunnitelma tästä.

Ehdotuksemme tämän vuoden fokukselle on:

Yhdistyksen fokus vuonna 2025 on osallisuus ja yhdessä tekeminen. Yhdistystoiminnassa keskeistä on, että kaikilla on mahdollisuus olla mukana luomassa yhdistyksen merkityksiä ja toimintoja.  Pielisen Tietäjäkeskus ry haluaa edelleen olla helposti lähestyttävä yhdistys, johon on helppo tulla aktiiviksi. Vuoden 2025 teemana on yhdessä tekemisen ilo ja vapaaehtoistyön arvostus tietäjä- ja shamaanitraditioiden puolesta. Yhdistys hakee taloudellisia tukia säätiöiltä kehittääkseen toimintaansa ja tiedotustaan.

Toinen tavoitteemme on syväekologisen perinnetiedon välittäminen. Yhdistyksen kulmakivet ovat syvä luontoyhteys, kansanperinteiden oppiminen ja välittäminen, sekä kansanparannus. Syväekologinen perinneviisaus on harmonista yhdessä elämistä luonnon kanssa. Aiempina vuosina yhdistys on edistänyt tätä mm. ekopsykologi Irma Heiskasen kanssa tehdyillä emojen essuilla. Tietäjyyden ja shamaaniuden kautta voimme ymmärtää ja tulkita syväekologiaan liittyviä elämän laadun arvoja ja luonnon animistista itseisarvoa. Voimme auttaa ihmisiä siirtymään jatkuvasti kasvavan kulutusideologian arvoista kohti hyvää elämää, jossa keskiössä on huolenpitäminen ja luonnon monimuotoisuuden kunnioittaminen.

  • JUURET

    Toimintamme on juurevaa, maanläheistä, perinnekulttuureihin nojautuvaa. Muistamme esivanhempiamme ja luomme yhteyksiä koko elämänpuun reittiä myöten. Vahvat kulttuuriset juuret ovat niin yksilöllisen kuin yhteisöllisen ja kulttuurisen hyvinvoinnin perusta. Yrttien hengessä, juuret ovat terveellisiä ja maukkaita, ja muistuttavat syömään lähiruokaa.

  • VALO

    Aurinko ja Kuu – Auringon ja kuun valo ja kierto ohjaa toimintaamme niin vuotuisjuhlien järjestämisessä kuin luonnon seuraamisessa.

  • YHTEISÖ

    Heimo – Tervehenkistä ja maanläheistä yhteisöllisyyttä samanhenkisten hengenheimolaisten kanssa. Pidämme huolta toisistamme turvallisemman tilan periaatteilla ja arvostamme toinen toistemme työtä tietäjä- tai shamaanihenkisellä polulla – juuri sellaisena kuin kukin on.

TULEVAN TOIMINTAKAUDEN HAASTEET JA MAHDOLLISUUDET

Tulevan toimikauden suurin haaste on, että yhdistys saa tarpeeksi vapaaehtoistyöhön innokkaita ja sitoutuneita jäseniä toiminnan kehittämisen ja jatkuvuuden puolesta. Meillä on yli 140 jäsenen yhdistys, jolla on valtavasti potentiaalia kulttuurisen hyvinvoinnin, syväekologisen perinnetietoisuuden ja yhteiskunnallisen keskustelun edistämiseksi. 

Parhaita tapahtumia ovat olleet ne, joihin ideat ovat tulleet yhdistyksen jäseniltä, ja jotka ovat toteutuneet yhdistyksen jäsenten oman aktiivisuuden puolesta. Meillä riittää ideoita uusiin tapahtumiin ja projekteihin. 

Meillä on avautumassa upeita mahdollisuuksia mm. yhdistysten välisten yhteistyön sekä pohjoismaisen yhteistyön osalta. Lisäksi mahdolliset toiminnan kehityshankkeet joihin olemme hakeneet rahoitusta voivat onnistuessaan mahdollistaa yhdistyksen yhteisöllisen viestinnän ja toimintojen kehittymisen. Mikäli rahoitus myönnetään, hanke SANOJEN SAATTELIJAT 2025–2026: – Kulttuuriperinnön ja luontoyhteyden vaalijat tarjoaa alustan, jolla syvennetään tietäjäperinteiden ymmärrystä sekä edistetään kulttuurista hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä luonnonläheisten perinteiden äärellä. Merkittävää on, että hanketuella pystyisimme palkkaamaan osa-aikaisesti 18 kk ajalle yhteisökehittäjä-taiteilijan sekä tiedottajan kehittämään toimintaa ja syventämään sisällöllistä merkitystä. 

TOIMINNAN TAVOITTEET JA PAINOPISTEET 2025

1. Yleistä tavoitteista

Määrittelemme tavoitteemme neljällä e-kirjaimella alkavalla sanalla. Elämme perinteen ja tietäjyyden elinvoimaiset osat todeksi tässä ja nyt. Elvytämme ne perinteen osat, jotka ovat vaarassa kadota. Elävöitämme tietäjä- ja parannustraditiota ja päivitämme ne nykypäivään. Edistämme perinteiden ja kansanlääkinnän arvostusta, ikiaikaisen viisauden leviämistä, tietäjäksi tuloa ja tietäjänä toimimista.

2. Painopisteet

2.1 Sanojen saattelijat

Yhdistys keskittyy erityisesti vahvistamaan syvällistä viestintää tietäjyyden perinteiden jakamisesta ja niiden merkityksen ymmärtämisestä. Pyrimme toteuttamaan tätä erityisesti yhteisöllisen viestinnän keinoin. Näin haluamme vahvistaa jäsenistön ja verkostojen kulttuuri-identiteettiä, lisätä kansalaisaktiivisuutta ja edistää hyvinvointia.

MUU SISÄINEN TOIMINTA

1. Kokoukset

Yhdistyksen hallitus kokoontuu 6-10 kertaa vuodessa. 

Yhdistyksen vuosikokous on helmikuun alussa. 

Kokoukset järjestetään pääsääntöisesti ZOOM-ohjelmalla online. Yhdistyksen hallitus pyrkii kokoontumaan livenä 2-3 kertaa vuodessa.  

2. Jäsenhankinta ja -huolto

Yhdistyksen kotisivuilla on näkyvästi linkki, josta voi liittyä jäseneksi. Jäseniksi liitytään maksamalla jäsenmaksu Membookin yhdistyksen tilin kautta. Jäsenmaksu kattaa kyseisen kalenterivuoden. Jäsenyys on aktiivinen kalenterivuoden, jolloin jäsenmaksu on maksettu. 

Jäsenien henkilötietoja säilytetään luottamuksellisesti Membook-tilillä, ja niitä ei koskaan anneta ulkopuolisille tahoille. Jäsenrekisterin säilyttämisestä vastaa yhdistyksen sihteeri. 

3. Tilaisuudet ja tapahtumat

3.1. Tietäjien Lukupiiri

Jatkamme lukupiirien järjestämistä vuonna 2025. Vuoden lukupiirit aloitetaan Jaana Kourin kirjalla ”Tulitanssi – askeleita shamaanin polulla” (2024).  Lukupiirit toteutetaan ZOOM-alustalla. 

3.2. Tietäjien Runopiiri 

Jatkamme runopiirejä mikäli niihin on kiinnostusta. Jokainen osallistuja voi joko lukea tai kuunnella runoja. Runot voivat olla itse kirjoitettuja tai jonkun toisen kirjoittamia. Runopiiri tapahtuu Zoom-ohjelmalla ja on maksuton, avoin piiri kaikille kiinnostuneille.  

3.3. Kurssit

Järjestämme maaliskuussa kansantanssikurssin yhteistyössä Motora ry:n kanssa. Kurssia koordinoi Sonja Linnala. Maaliskuussa toteutamme myös perinteisen verikuppauksen kurssin Vuonislahdessa. Toukokuussa toteutetaan perinteisen verikuppauksen jatkokurssi niin ikään Vuonislahdessa. Muita kansanperinteisiin ja -parannukseen liittyviä kursseja suunnittelemme ja toteutamme jäsenten ehdotusten ja aloitteellisuuden mukaan. 

3.4. Vuotuisjuhlat

Vuotuisjuhlina pyrimme järjestämään Ukonvakat ja Kekrin. Ukonvakat pyritään järjestämään vuonna 2025 mahdollisimman edullisena yhdenpäivän tapahtumana luonnossa Pielisen äärellä. Kekri järjestetään loka-marraskuussa. Vuotuisjuhlien toteutuminen tulee riippumaan siitä, saammeko uusia yhdistysaktiivia toteuttamaan näitä tapahtumia.  

3.5. Jäsenillat ja nuotiopiirit

Järjestämme online-nuotiopiireja muutamia kertoja vuodessa, joissa jäsenet pääsevät tutustumaan lisää toisiinsa, sekä suunnittelemaan yhdessä toimintaa. Jäsenilloissa voi myös olla luento tai muu temaattinen esittelyosuus. Alkuvuodesta 2025 on ainakin yhdistyksen tukeman karjalaisen elokuvan “Ruotuin Serahvia” näytös ja keskustelutilaisuus elokuvan ohjaajan kanssa. 

MUU ULKOINEN TOIMINTA

Yhdistyksen näkyvyyden lisääminen: kotisivut, media, some ja jäsenkirje

Yhdistyksen tiedottaminen tapahtuu pääsääntöisesti kotisivujen, Facebook-ryhmän ja tarvittaessa jäsenkirjeen kautta. Ylläpidämme keskinäistä viestintää ja toiminnasta tiedottamista yhteistyötahojemme kanssa.

1. Kotisivut

YKotisivut on valmistettu Squarespace-ohjelmalla. Kotisivuille kerätään tietoa kulttuuriperinteistä sekä jaetaan yhdistyksen toimintaan liittyviä artikkeleita, tutkimuksia ja kirjasuosituksia. Sivuilla tiedotetaan yhdistyksen tapahtumista, sinne listataan yhteistyötahot ja siellä julkaistaan yhdistyksestä tehdyt lehtiartikkelit. Yhdistyksen blogiin ovat tervetulleita kirjoittamaan kaikki jäsenet, joilla on tarjota sopivia tekstejä. 

2. Sosiaalinen media

Yhdistys tulee tiedottamaan toiminnastaan pääasiassa Pielisen Tietäjäkeskus facebook-ryhmässä, mutta lisääntyvästi myös Instagramissa. Sosiaalista mediaa hyödynnetään tiedon lisäämisessä Pielisen Karjalan ainutlaatuisesta kulttuurista ja historiasta suomalaisen tietäjäperinteen voimapaikkana. Vuodenkierron juhlista, seremonioista ja rituaaleista tiedottamiseen suunnitellaan someviestintää varten oma aikataulu.

3. Jäsenkirje

Jäsenkirje lähetetään noin 5-6 kertaa vuodessa Membook-alustan kautta. 

YHTEISTYÖ 

Pielisen Tietäjäkeskus ry. aloitti Tietäjäpäivillä 2024 yhdistysten välisen yhteistyön aktivoinnin. Jatkamme yhteistyötä  mm. Heinäveden muinaisseura ry., Neljä Tuulta ry., Lehto ry. , Mythological Finland ry:n, Maaseutuyhdistys Sydänlanka ry., Noita ry:n, Shamaaniseura ry., Taivaannaula ry., Tietäjä ry:n  ja Suomen kestävän elämän yhteisöt ry:n kanssa. Pohdimme mm. yhteisen hiisipäivän ohjelmaa. 

Jatkamme vuonna 2024 aloitettua yhteistyötä norjalaisen shamaaniseuran Sjamanistisk Forbund:n ja kanssa. Pyrimme järjestämään yhteisen live tapaamisen Kolilla pohjoismaisen rahoituksen tuella.

Pidämme yhteyttä ja tutkimme yhteistyömahdollisuuksia myös taiteilijoiden, kulttuurivaikuttajien, kansanparantajien ja muiden toimijoiden kanssa, jotka ovat kiinnostuneita yhdistyksestämme ja tukevat toimintaamme. 

VAIKUTTAMINEN JA EDUNVALVONTA

Yhdistyksen tavoitteena on toimia yhteiskunnallisena vaikuttajana ja saattaa tietäjä- ja shamaaniperinne kiinteäksi osaksi yhteiskuntaa. Haluamme virittää ja johtaa keskustelua etenkin shamanismin ja tietäjyyden, pyhien paikkojen sekä kansanlääkinnän asemasta yhteiskunnassa. Tavoitteen edistämiseksi yhdistyksemme kannustaa hyväntahtoiseen julkiseen keskusteluun, laatii kannanottoja ja artikkeleita, osallistuu perinnetapahtumiin ja järjestää avajaisseminaarin. Kirjoitamme myös mielipidekirjoituksia maakunnallisiin ja valtakunnallisiin lehtiin. 

Avaamme lisää keskustelua siitä, miten edunvalvontaa voidaan lisätä alamme toimijoiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi.

TOIMINNAN KEHITTÄMINEN

1. Avustushakemukset yhdistyksen toiminnan kehittämiseen

Olemme hakeneet lokakuussa 2024 TAIKE:n erityisavustusta yhteisöille kolmivuotiselle yhdistyksen kehityshankkeelle. Haemme tukea myös Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiöltä vuotuisjuhliin, sekä Suomen Kulttuurirahastolta. 

2. Muut toimenpiteet toiminnan kehittämiseen

Kutsumme yhdistyksen jäseniä auttamaan ja pohtimaan mitä muita toimenpiteitä tarvitaan toiminnan kehittämiseen. 


Tule mukaan Pielisen Tietäjäkeskus ry:n toimintaan!